Monitorizarea periodică a sarcinii permite depistarea precoce a problemelor de sănătate care pot apărea în timpul sarcinii, precum și tratarea acestora, crescând astfel șansa unei sarcini normale și a nașterii unui copil sănătos.
Informațiile de mai jos se referă la examinări recomandate în timpul sarcinii pentru femeile care nu au factori de risc.
La primul consult, medicul va face anamneza și va stabili ce examinări, tratamente și consultații vor trebui efectuate în timpul sarcinii. Se recomandă ca monitorizarea sarcinii să fie efectuată de un singur cadru medical care cunoaște tot istoricul medical al pacientei, astfel se asigură un tratament optim, iar monitorizarea și tratamentul vor fi efectuate mai ușor.
Cât de des se va face vizita la medic pentru monitorizarea sarcinii?
În trimestrele I și II consultațiile se vor face lunar, iar în trimestrul III consultațiile vor avea loc la un interval de două săptămâni până la săptămâna 37 de sarcină și săptămânale începând cu săptămâna 37 de sarcină până la naștere.
Un trimestru durează între 12 și 14 săptămâni, în timp ce o sarcină la termen durează aproximativ 40 de săptămâni, calculată din prima zi a ultimei menstruații. În fiecare trimestru fătul va îndeplini anumite etape de dezvoltare.
În perioada primului trimestru se dezvoltă structura corpului și organele fătului. De asemenea, corpul mamei va suferi modificări majore și este posibil să manifeste o anumită simptomatologie: greață, oboseală și urinare frecventă. Toate acestea sunt simptome comune, dar fiecare persoană în parte manifestă propria ei experiență.
Vizita la medicul ginecolog din primul trimestru de sarcină este necesară, iar un set de analize va fi recomandat. Pe lângă o evaluare clinică, măsurarea greutății și controlul tensiunii arteriale, mai este necesar un set de analize care cuprinde: dublu test de sarcină, hemoleucograma, identificarea grupei sanguine și Rh-ul, glicemia, analize pentru evaluarea funcției hepatice și renale, concentrația de fier, teste HIV, teste pentru anumite boli infecțioase (toxoplasmoza, sifilis, herpes), dar și o serie de teste genetice.
În cel de-al doilea trimestru, o ecografie poate determina sexul bebelușului încă din săptămâna 14. Primele mișcări ale fătului se vor simți în intervalul săptămânilor 16-20.
De asemenea și în cel de al doilea trimestru de sarcină sunt necesare anumite investigații.
Este reefectuat examenul clinic general, monitorizarea creșterii în greutate și analizele serologice – triplu test de sarcină, aceste teste fiind necesare pentru detectarea defectului de tub neural, dar și pentru anomaliile genetice.
În primele două trimestre se pot realiza dublu test și triplu test de sarcină, dar în cazul în care se optează pentru testarea genetică (NIPT), aceste 2 teste nu mai sunt necesare.
În ultimul trimestru, oasele bebelușului sunt complet formate, receptorii săi tactili vor fi pe deplin dezvoltați, iar organele copilului sunt capabile să funcționeze singure.
Consultațiile prenatale din trimestrul III constau în repetarea examenului clinic general și monitorizarea greutății, dar conțin de asemenea și anumite analize: hemoleucograma, examen de urină, teste de secreție vaginală.
Ecografia morfologică se realizează în fiecare trimestru. În trimestru III se realizează în săptămânile 30 și 32 de sarcină și are ca scop evaluarea dezvoltării sistemului osos și a anumitor anomalii ale sistemului nervos central și ale sistemului cardiac. De asemenea se măsoară circumferința capului, lungimea femurului și gradul de dezvoltare al plămânilor fătului.
În momentul în care viitoarea mămică află că este însărcinată, trebuie să se prezinte la medicul ginecolog și să efectueze trimestrial analizele necesare.
Diagnosticarea timpurie și recomandarea unui plan de tratament sunt instrumente care pot asigura atât sănătatea copilului cât și a mamei.