Analize de Laborator
Efectuăm gama completă de analize de laborator.
Recomandare: persoanele cu vârstă de până în 18 ani să vină însoțite de părinte sau tutorele legal, în vederea semnării acordului de prelucrarea a datelor cu caracter personal și a acceptării planului de tratament.
Instrucțiuni de recoltare pentru pacienți
Recoltarea probelor de sânge:
Se face dimineață, pe nemâncate, în intervalul orar stabilit de laborator, de preferat între orele 8.00-10.00
Recoltarea exudatului faringian / lingual:
Se face dimineață, înainte de toaleta gurii și fără ca pacientul să fi mâncat, sau la cel puțin 4 ore de la ingerarea de alimente. Se recoltează înaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.
Recoltarea exudatului nazal:
Se face înaintea administrării oricărui tratament antibiotic, fie la minim 10 zile după finalizarea acestuia.
Recoltarea probelor pentru sumarul de urină:
Se face din prima urină de dimineață sau la cel puțin 3-4 ore de la micțiunea anterioară, după efectuarea igienizării zonei genitale cu apă și săpun. Se recoltează un volum de 10-25 ml în recipient de unică utilizare dedicat acestui tip de examen. Proba prelevată se predă laboratorului în maxim 2 ore
Proba Addis:
Se face toaleta zonei genitale cu apă caldă și săpun, apoi prima urină de dimineață se aruncă. Pacientul se așează culcat în pat și timp de 3 ore nu consumă lichide. Toate emisiile de urină din timpul celor 3 ore se colectează într-un recipient curat, uscat și acoperit, iar apoi se predă laboratorului în 2 ore.
Recoltarea probelor de urina pentru urocultura: se face din prima urină de dimineață sau la cel puțin 3-4 ore de la micțiunea anterioară. Se recoltează un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu al urinei, fără a se întrerupe fluxul urinar, într-un recipient steril de unică utilizare dedicat acestui tip de examen. Este interzis a se atinge interiorul recipientului sau a capacului sau atingerea recipientului de zona genitală. Înainte de recoltare, se va face toaleta locală riguroasă, cu apă și săpun și zona va fi uscată cu hârtie sterilă. Recoltarea se face înaintea administrării oricărui tratament antibiotic sau antimicotic. La copii probele de urină se recoltează în recipiente speciale (pungi de plastic sterile de unică utilizare prevăzute cu un dispozitiv adeziv care permit copilului să urineze direct în recipient). Recipientele se etichetează și se predau laboratorului în cel mult 2 ore de la momentul recoltării.
Pentru urmarirea eficaciatii tratamentului antibiotic, se va repeta urocultura dupa 48-96 ore de la initierea acestuia.
Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura: se face în coprorecoltor, de preferință cu mediu de transport, din scaun emis spontan, de preferință din zonele lichide, cu mucus și/sau cu sânge ale scaunului, cât mai aproape de debutul bolii și înaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic. Recoltarea se va face cu lingurița coprorecoltorului, volumul probei nu trebuie să depășească mărimea unui sâmbure de cireașă. Este interzisă administrarea de laxative și se va evita contactul probei cu urina. Proba se predă laboratorului de preferat într-o oră de la recoltare, transportat la temperatura camerei. Dacă proba a fost recoltată în mediu de transport, poate fi transportată la laborator în 24 de ore, menținută la temperatura camerei.
Recoltarea pentru examenul coproparazitologic: se recoltează dimineață, din scaun emis spontan în coprorecoltor fără mediu de transport, înaintea administrării oricărui tratament antiparazitar. Se recoltează o cantitate mică din mai multe părți ale bolului fecal. Trebuie evitată contaminarea cu urină. Dacă recoltarea a fost efectuată seara, se va păstra la +4°C. Este indicat să se recolteze 3 probe la un interval de 5– 7 zile, deoarece eliminările de paraziți sunt intermitente.
Hemoragii oculte (Hemocult, test Adler): proba de materie fecală se recoltează într-un coprocultor de unică folosință fără mediu de transport, în orice moment al zilei, din 3 porțiuni ale bolului fecal, de dimensiunea unei alune și se predă laboratorului în maxim 2 ore de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, proba se poate păstra la o temperatură de +4°C, timp de 24 ore. Fiind un test imunologic, nu este necesară pregătirea specială a pacientului anterior recoltării și nici respectarea unei diete înaintea recoltării.